Vrede og uretfærdrighedsfølelse

”SKRID UD AF MIT VÆRELSE..”

” Skrid ud af mit værelse!”, ”Hvorfor er det altid mig, der skal tømme opvaskemaskinen?”  ”Du skal altid blande dig i alt, hvad jeg gør – kan du ikke bare lade mig være i fred!” 

Kender du denne type af udsagn fra dit barn eller din teenager derhjemme? I så fald er du ikke den eneste.
Vrede og uretfærdighedsfølelse er noget, der fylder i mange teenagere og unge. De føler sig misforstået, uretfærdigt behandlet og vil i det hele taget bare gerne selv have lov til at bestemme selv og styre showet. Det er ikke altid let at være forældre her.

I SofusHuset kan du få hjælp til, hvordan du kan håndtere og kommunikere med din teenager . Ring på tlf. 70-70 50 65 eller skriv til info@sofusHuset.dk

Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille en tid?

Så er du meget velkommen til at ringe til SofusHuset

At være forældre til en teenager

Som forældre kan vi føle os ligeså misforstået. Vi føler ikke, vi gør andet end at servicere, hente og bringe, køre taxakørsel, rydde op, lave mad, vaske tøj og meget andet, og så samtidig skal vi lægge ryg og øre til verbale overfald og mistillidsfulde teenagere, der synes, at alt vi gør er forkert. What to do…?/Hvad gør man….?
Når kommunikationen på denne måde er gået i hårdknude, kan det være godt at få lidt hjælp.

Få hjælp i Sofushuset

I SofusHuset har vi mange års erfaringer med at nå ind til selv de mest hårdføre unge og hjælpe dem til at få sat ord på, hvad det egentlig er, der trykker dem. For ofte ved de det faktisk ikke selv. Det er blot en følelse, de har af vrede, frustration og uretfærdighed, som er overvældende, og som de ikke kan styre. Derfor bliver de også ofte dybt frustrerede og måske endnu mere vrede, når deres forældre spørger dem, hvad de er så vrede over. For de ved det ikke altid. Så de føler sig trængt op i en krog, når forældrene spørger og føler måske ikke, de har ret til at være vrede – netop fordi de ikke kan give specifikke grunde til, hvorfor. Dette får mange til at lukke helt af. De smækker bare døren i og nægter at snakke overhovedet. Årsagerne til den manglende klarhed over, hvad vreden og frustrationerne skyldes, kan være at der er tale om en akkumuleret effekt, der er bygget op over tid. Måske dråben, der får bægeret til at flyde over kan være en lille ting. Derfor kan dit barn måske ikke rigtig forstå sin egen voldsomme reaktion på denne lille trigger-episode og kan derfor heller ikke meningsfuldt videreformidle sine vredesfølelser eller retfædighedssøgende udbrud, når der ikke rigtigt er noget at hænge den op på. Det er også vigtigt som forælder at være opmærksom på, at der i denne periode sker en masse i kroppen og sindet, som kan være med til at skabe modsatrettede følelser og følelser af at være splittet. 

Denne periode er både en meget ego-orienteret periode, men også en periode, hvor vores børn er meget optaget af, hvad der sker i verden omkring dem, og hvad der er retfærdigt og ikke retfærdigt. At finde denne balance mellem egne behov og en tilstedeværelse i omverden, kan være svær i teenageårene. Desuden raser hormonerne og skaber bl.a. store udsving i humøret hos de unge, udsving som de ofte ikke selv kan kontrollere eller er herre over. De kan pludselig være helt nede i kælderen, eller helt oppe i det røde felt – uden synbar grund – og som forælder kan det være meget svært at navigere i disse følelsesmæssige udsving og udbrud. 

I SofusHuset kan vi hjælpe både dit barn og dig. Vi hjælper dit barn med at få sat ord på alt det svære og hjælper med at finde frem til eventuelle ophobede eller opsparede frustrationer, som måske har bygget sig op over tid. At finde årsagerne til sine følelser kan skabe stor indre fred og ro i sindet på en teenager/en ung, og samtidig kan det gøre det meget lettere som forældre at forholde sig til, for så er det muligt at handle på det og gøre noget.

Hvad hvis mit barn ikke vil sige noget?

Mange forældre, der kommer i SofusHuset siger: ”Du får ham ikke til at sige et ord, når han kommer”, og så bliver de helt overraskede over, at deres søn eller datter har siddet og snakket og snakket i en hel time i streg, når sessionen er færdig.

Jeg har i SofusHuset udviklet særlige samtalestrategier, der gør det meget lettere og trygt for den unge at snakke. Og vi bruger derforuden særlige teknikker, hvor man kan ”spørge og få svar” sin egen krop (hvis det kan være svært at finde ud af, hvor vreden kommer fra). Dette skaber stor lettelse hos mange unge, fordi det ikke er rart ikke at vide, hvorfor man har det, som man har det.

Når man kender årsagerne, kan man også gøre noget ved det. Og når man kender svarene, bliver dialog pludselig mulig.

Samtale og dialog mellem børn/unge og deres forældre

Børnene / de unge bruger ofte mig som mediator i første omgang, hvis de selv synes, det er svært selv at tale med deres forældre. På samme måde hjælper jeg forældrene med at få deres børn til at forstå deres/forældrenes perspektiver og ståsted, og derved bliver det lettere og lettere for unge og forældre at mødes og forstå hinanden. I virkeligheden er vejen til forståelse og kommunikation ikke altid så lang, som mange tror.

Vi har alle brug for ro, harmoni, glæde og positiv kommunikation i familien. Også den kampklare løve eller løvinde, der bor i teenageværelset. Erfaring viser, at når teenagere først føler sig forstået og mødt, daler deres adrenalin i kroppen, og det samme gør behovet for at være i konstant kamp. Derfor er det første skridt til en mere rolig og rar hverdag med din teenager at skabe forståelse imellem jer.
Det kan være, at du som forælder skal tage en dyb indånding, fordi du føler, du har fået nok af at være forstående og lyttende, men denne gang har du hjælp og støtte i SofusHuset. Og husk, at gør du ingenting, eller gør du det samme, som du plejer, fortsætter tingene, som de er.


Teenageårene, en kamp eller….?

Teenageårene behøver på ingen måde være en evig kamp, som mange tror. Der er helt sikkert mange nye ting, som vores børn (og vi som forældre) skal lære i denne periode, og mange af dem skaber angst, bekymring og utryghed, og den har de unge det med at sende videre til os forældre. Men hvis vi kan gribe disse frustrationer og svare tilbage med meningsfulde svar og støtte, vil vi opdage, at meget af vreden og frustrationen fordamper.

Helt væk kommer den sjældent, for der er som nævnt også hormoner på spil her samt fysiske og kemiske forandringer i kroppen, som ikke altid er helt lette at tøjle. Konflikterne vil være der, men hele forskellen ligger i, om den unge har redskaber at tage frem, og at man som forælder har et beredskab at kunne møde sit barns frustrationer med.

Kontakt SofusHuset på tlf. 70-70 50 65 og bestil en tid til din teenager. Hvad enten vreden handler om skole, relationer, selvværd, kammerater, familie eller andet, kan vi hjælpe dig og dit barn og skabe grobund for bedre kommunikation og mere ro og harmoni i familien.

Du kan også skrive til info@sofushuset.dk, hvis du har spørgsmål eller ønsker at bestille en tid.

Læs også

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bliv kontaktet