Problemer med din teenager?

Det kan være udfordrende at være teenageforældre. Mange forældre i SofusHuset fortæller, at det er som om, de pludselig ikke kender deres barn fra tidligere – som om deres barn helt har skiftet personlighed.
Smækkende døre, vrede, modstand mod alle krav, tårer, humørsvingninger, skoletræthed og demotivation. Dette er blot nogle af de ting, man som forældre kan støde ind i, når ens barn træder ind i teenage-årene – eller præ-teenageårene. Nogle gange starter det allerede i 9-10-årsalderen og tager så fart omkring 12-13 årsalderen. Og hvad gør man så, som forælder, når man bare gerne vil passe på sit barn og sikre, at det har det godt?

I SofusHuset tilbyder vi sparring og coaching, så du bliver klædt bedre på til at håndtere og støtte din teenager. Ring på tlf. 70-70 50 65 eller skriv til info@sofushuset.dk, hvis du har brug for hjælp til din teenager. Du kan også booke tider online på www.sofushuset.dk, dog skal første samtale gerne bookes via telefon eller skriftligt.

Jeg har mange års erfaringer med unge i denne livsperiode og med de udfordringer, der følger – både set fra barnets /den unges side og fra forældrenes.

Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille en tid?

Så er du meget velkommen til at ringe til SofusHuset

Vejledning til både dit barn og dig selv kan gøre processen kortere

Ofte anbefaler jeg, at både du og dit barn får noget vejledning – så bliver processen nemlig kortere og ofte mere effektiv. Mange gange er kommunikationen mellem barn og forældre gået i hårdknude, og derfor er det vigtigt, at begge parter føler sig hørt og forstået, for at paraderne kan sænkes hos begge parter, og der dermed kan skabes grobund for et mere konstruktivt videre forløb.

Nogle gange åbnes døren til forældre lettere igennem en anden

De unge føler sig ofte lettede, når de kommer ned til mig. De kan have svært ved at forklare deres forældre ting, hvor de er sårbare, men ikke har lyst til at vise den sårbarhed, fordi de måske samtidig er lidt (eller meget) vrede på deres forældre over forskellige ting. Men det, jeg stort set altid møder inde bag ved – bag vreden eller frustrationerne – er et stort savn efter far og mor. En stærk følelse af ensomhed. Et stort behov for at vende tilbage til familien. Men de kan have meget svært ved selv at formidle denne følelse, og nogle gange skal man lige igennem nogle samtaler, før den dukker op bagved vreden og frustrationerne. Men den er der stort set altid. Og det er som sagt ikke let for en teenager bare at komme ud af sit værelse og give udtryk for sine behov, hvis man har ting, man går og ruger over. Første skridt kan derfor ofte være, at jeg formidler på vegne af dit barn, hvad der føles svært, og hvor problemerne ligger – set fra dit barns perspektiv, og det samme den anden vej. Her vil jeg formidle dine tanker, overvejelser, spørgsmål, behov og ønsker videre til dit barn. Dette er igen ofte lettere at modtage fra mig – i første omgang, fordi paraderne og forsvarsmekanismerne ikke behøver at blive sat i spil sammen med mig. Dette giver dit barn tid og mulighed for at tænke og reflektere over tingene og vende dem konstruktivt, sammen med mig. Derfra plejer døren imellem forældre og teenager at være meget lettere at åbne.

Kontakten til dit barn er vigtig i teenageårene

Det er vigtigt at kunne bevare den nære kontakt til sit barn børn, når teenageårene sætter ind, for i denne periode har dit barn særligt brug for råd, støtte og vejledning – også selvom dit barn som beskrevet ovenfor måske udadtil virker afvisende og lader til gerne at ville klare alting selv. Dette er en rygmarvsreaktion fra de fleste teenagere (og præ-teenagere), fordi denne tid også er en selvstændigheds- og løsrivelsestid. Det kan derfor være en balancegang at finde ud af, hvordan man samtidig udviser respekt for sin teenagers behov for selvstændighed og samtidig er til stede, som en lyttende, vejvisende forælder.

I SofusHuset kan du få hjælp og vejledning til, hvordan du kan kommunikere bedre med din teenager. Ring på tlf. 70-70 50 65 eller skriv til info@sofushuset.dk, hvis du vil høre mere eller bestille en tid.

Læs også om:

Bliv kontaktet