Forældre og identitet – efter jeg blev forælder mistede jeg min egen identitet – hvordan finder jeg den igen?

Det kan være en svær balancegang at blive forældre og samtidig bevare opmærksomheden på sig selv – både som individ, som mand/kvinde og par. Det kan være en overvældende opgave for mange pludselig at skulle sætte sig selv og sine egne behov til side for et lille nyt menneske og være mor og far før alt andet. Ofte kræver det al vores energi og efterlader ikke overskud og tid til ret meget andet. Nogle gange mister vi helt os selv i processen og har svært ved at se andet end en mor eller en far, når vi ser os selv i spejlet.

I Sofushuset kan du få hjælp til at genfinde eller genopfinde dig selv, møde dine egne behov og ønsker for livet – også uden at det går på kompromis med at være en god mor eller far.
Kontakt Sofushuset på tlf. 70-70 50 65 eller skriv til info@sofushuset.dk, hvis du ønsker at bestille en tid eller har spørgsmål til et evt. forløb.

Har du spørgsmål eller ønsker du at bestille en tid?

Så er du meget velkommen til at ringe til SofusHuset

Hver ting til sin tid

Det er vigtigt at kunne hellige sig opgaven som forælder og kunne acceptere, at der i en længere periode er noget, der kommer før en selv. Vores børn har brug for kærlige tilstedeværende forældre – særligt som små. Udfordringen bliver ind imellem at komme tilbage igen. At finde tilbage til et liv, hvor man tillader sig selv at have behov, ønsker, drømme og mål for sig selv og sit eget liv også, og hvor man tillader sig selv at være kvinde/mande/kæreste/ægtefælle, der bruger tid på sig selv og hinanden.

Mange – særligt mødre – har bevæget sig så dybt ind i forældre-rollen, at de har svært ved at finde tilbage igen. Når børnene bliver ældre har mange glemt, hvem de er og frygter indimellem dagen, hvor børnene flytter hjemmefra. For hvem er jeg, hvis jeg ikke er mor (først)?, hvad skal jeg nu, hvad vil jeg?
For andre er det sværeste at finde tilbage til parforholdet. De har mistet energien og gejsten, og romantik er noget man husker svagt for mange år siden.
Selvom forældrerollen er hellig og vigtig, så er parforhold, identitet og selvomsorg det ligeså. Det hele skal gerne være i fokus og gives omsorg, for at familien som helhed kan trives. Det er dog klart, at jo mindre børnene er, jo mere af vores tid kræver de, og det er helt ok.

At miste sig selv og sin identitet

Selvom vi kan elske at være forældre, så er det aldrig sundt for nogen at miste sig selv. At miste  identitet.
Det bedste for både os selv OG vores børn er, at vi finder en balance, hvor vi både prioriterer os selv, vores børn og partner (hvis vi har sådan en).

Hvorfor er det vigtigt for mit barn, at jeg prioriterer tid på mig selv?
Det er det, fordi vi som forældre bliver gladere og genererer mere overskud, når vi løbende prioriterer og passer på os selv. Mere overskud og energi kan altid mærkes på den generelle stemning i familien, samt på det overskud, vi har til vores børn, når vi er sammen med dem.

På samme måde mærker vores børn det tydeligt, hvis f.eks. nogen i familien føler, de ikke får opmærksomhed og omsorg (hvis f.eks. mor og far ikke gensidigt giver hinanden opmærksomhed og omsorg). Så bliver stemningen nemlig påvirket af f.eks. jalousi, ensomhed, vrede eller frustration fra forældrene – også selvom de tror de skjuler det godt. Vores børn mærker ALLE vores følelser, og ofte har de svært ved at skelne dem fra deres egne. De mærker blot misstemninger og ubehag i maven – det vi kalder mavefornemmelser, men kan måske ikke tolke og vurdere, hvorfra de kommer.

Det er vigtigt at være tro imod sig selv og den man er samt de behov man har som menneske, ellers kommer vi på afveje og mister os selv.

Vis dit barn, hvordan man er god mod sig selv – de lærer af det, du gør – ikke af det, du siger!

Samtidig lærer vi vores børn at være gode ved sig selv, ved at vise dem, at vi selv gør det. Vores børn lærer nemlig ikke meget af det, vi siger til dem, de skal. De lærer af det, de ser vi gør, som forældre.

Vokser de op med en altopofrende mor eller far, der har gjort alt for dem, men intet for sig selv, lærer de selv at blive på samme måde. Vi lærer ikke at tage vare på os selv, at sætte gode sunde grænser, sige til og fra, lytte til vores egne behov – vi lærer i stedet at gøre alt for andre og intet for os selv. Det er som regel ikke det, vi ønsker for vores børn (og måske i virkeligheden heller ikke for os selv – selvom det kan skønt og smukt at være forælder). Når vi gør alt / og ønsker at gøre alt for vores børn, er det med et kærligt hjerte – vi tænker blot sjældent over potentielle uheldige følgevirkninger – både for os selv og vores børn.

Hvad gør jeg nu?

Det kan også handle om mere end selvomsorg at finde/genfinde sin egen identitet. Det kan betyde, at man skal til at afsøge nye veje og muligheder, åbne nye drømme og ønsker. Dette kan være svært, hvis man i mange år ikke har givet sine egne behov og drømme tid.

Få hjælp til at genfinde dig selv din identitet (og måske gå nye veje) i SofusHuset

Hvis du har brug for hjælp til at finde dig selv igen, finde ud af, hvem du er, og hvad du vil, eller du har brug for at få dit liv tilbage på et spor, hvor der er plads til både dig selv, dit barn/dine børn og din partner  – eller hvis du måske har brug for at starte helt på en frisk, hvor du genfinder din eget ståsted, din egen styrke og vej i livet efter børnene er flyttet hjemmefra, så kontakt SofusHuset på tlf. 70-70 50 65 eller skriv til info@sofushuset.dk, hvis du ønsker at bestille en tid eller opstarte et forløb. Du kan også bestille tider online på www. Sofushuset.dk.

Det er muligt både at bestille enkelte samtaler efter behov eller længere forløb.

Læs også:

Bliv kontaktet